Tratament scolioza

Acasa 9 Afectiuni Tratabile 9 Tratament scolioza

Ce este scolioza?

Scolioza este o deformare tridimensională a coloanei vertebrale, în cele trei planuri: frontal, sagital și transversal. Scolioza apare preponderent la copii și adolescenți, dar și la adulti (scolioza de postură).

Tratamentul pentru scolioză depinde de vârsta pacientului, de cât de severă este deformarea și dacă este probabil să se agraveze cu timpul.

Clasificarea scoliozelor:

Scolioze funcționale: (atitudine scoliotică) – fără rotație vertebrală și reductibilă. Apare în următoarele situații: bazin dezechilibrat sau asimetric, membrele inferioare inegale, torticolis, fracturi etc.

Scolioze structurale: – constau în deformarea coloanei în toate cele trei planuri (frontal, sagital, transversal), cu una sau mai multe curburi.

  • Idiopatice: (cauze necunoscute – apărute în absența oricărui alt proces patologic). Apare și evoluează în perioada copilăriei, până la sfârșitul pubertății;
  • Congenitale: (prezente la naștere) Se caracterizează prin anomalii de formare a uneia sau mai multor vertebre;
  • Neuro-musculare: Apar în boli ca paralizia cerebrală, boala Duchenne, Boala Charcot-Marie-Tooth etc;
  • Sindromice: Apar în sindromul Marfan, osteogeneză imperfectă, poliomielită etc;
  • Degenerative: (cauza principală fiind degradarea discului intervertebral asociată cu pierderea tonusului muscular, scăderea densității osoase și instabilitatea ligamentelor) Apare în general dupa vârsta de 50 de ani și preponderent la femei.

TRATAMENT SCOLIOZA – INTREBARI FRECVENTE

Care este perioada de tratament?

Există mai mulți factori care influențează perioada de tratament. Nu se poate spune cu exactitate o perioadă de timp deoarece este influențat de urmatorii factori subiectivi: frecvența ședințelor, implicarea pacientului în efectuarea terapiei, cum reacționeză organismul la tratament, unghiul Cob al scoliozei etc.
În funcție de cele detaliate mai sus, o perioadă pe care trebuie să o luați în calcul este de cel puțin 6 luni.

Tratamentul scoliozei se poate face și acasă?

Da, exercitiile odată învațate se pot executa și acasă. Trebuie să aveți în vedere executarea lor corectă (cu atenție pe detalii) și sistematică. Este recomandat ca periodic să fie facută câte o ședință în prezența terapeutului tocmai pentru a se urmări corectitudinea și evoluția tratamentului.

Cât de des trebuie să fac ședințele?

În cărțile de specialitate se recomandă efectuarea tratamentului zilnic. În ceea ce ne privește, considerăm că este important ca frecvența să fie stabilită raportat la nevoile și posibilitățile fiecărui pacient.

Lucrează bine copilul meu?

Aceasta este o întrebare care ne este adresată de către părinți după începerea tratamentului de către adolescenții care vin singuri la cabinet. Părintele trebuie să empatizeze cu odrasla și trecând peste dorința de a-l vedea stând tot timpul drept, trebuie să fie alături de el și să-l susțină în acest proces lung și destul de obositor.

“Mai schimbăm și noi exercițiile?”

Exercițiile și repetarea acelorași mișcări au ca scop întipărirea unor automatisme corecte care să le înlocuiască pe cele vechi, greșite.
“- Practice and practice and practice, makes what?
 – Perfect!
 – Absolutely not! Practice makes improvement. You can always better your best.”
Sau altfel spus: “Nimic nu e perfect, totul e perfectibil.”

Pot începe tratamentul fără radiografie?

Pentru un “akt medical” de specialitate, radiografia trebuie făcută pentru a ne putea raporta la numărul de grade de la care s-a plecat, pentru a observa îmbunătățirea, respectiv numărul de grade la care s-a ajuns. În cazul persoanelor adulte, ne putem raporta la factorul vizual/estetic pentru a determina eficiența terapiei.

Tratament scolioză cu ajutorul terapiei Schroth

Tratament scolioză cu ajutorul terapiei Schroth

Metoda Schroth este o opțiune nechirurgicală pentru tratament scolioză. Folosește exerciții personalizate pentru fiecare pacient pentru a readuce coloana curbată într-o poziție mai naturală. Scopul exercițiilor Schroth este de a deroti, alungi și stabiliza coloana vertebrală într-un plan tridimensional.

Obiectivele efectuării exercițiilor metodei Schroth se stabilesc în funcție de severitatea și tipul de curbură a scoliozei, dar și în funcție de capacitatea și mobilitatea pacientului.

• Reducerea gradului de scolioză;
• Încetinirea sau stoparea progresiei scoliozei;
• Reducerea durerii (cauzată de musculatura hipotonă);
• Corectarea posturii;
• Dezvoltarea reflexului de a menține o postură corectă;
• Îmbunătățirea capacității cardio-respiratorii;
• Relaxarea musculară;
• Tonifierea musculaturii hipotone;
• Îmbunătățirea stării psihice;
• Îmbunătățirea aspectului estetic.

Plecând de la conștientizarea asimetriilor corpului și de la modul în care poate corecta aceste asimetrii, pacientul execută diverse exerciții în cadrul cărora curburile coloanei (în plan frontal, transversal și sagital), diformitățile cutiei toracice și dezechilibrul umerilor și al șoldurilor sunt menținute într-o poziție maxim corectivă. După ce se obține această corecție a tuturor segmentelor în toate planurile, foarte importantă este elongația coloanei dinspre pelvis în sus.

Prin urmare, pacientul va dobândi la fiecare exercițiu în parte, o poziție corectă pe care o vede și o stabilește terapeutul și o simte pacientul. După ce se atinge această pozitie (maxim corectivă), pacientul face o alungire (elongație) a coloanei dinspre pelvis spre craniu (caudal-cranian) însoțită de o respirație lentă și constantă. Această respirație direcționează fluxul de oxigen în zonele depresiunilor cutiei toracice în așa fel încât să echilibreze și să formeze o simetrie (stânga-dreapta).

Prin stimuli tactili, terapeutul Schroth ghidează pacientul, astfel încât acesta să aibă o mai bună înțelegere a locației respirației, elongației și activării mușchilor interesați, în vederea corectării active a posturii.

Fiecare exercițiu are o durată de aproximativ 10-15 minute, ceea ce înseamnă că organismul trebuie să păstreze aceeași poziție un timp îndelungat. Așadar, se lucrează izometric (lungimea muschiului rămâne neschimbată, dar crește tensiunea musculară).

Terapii complemetare în tratamentul scoliozei

Din punctul nostru de vedere, scolioza nu provoacă dureri de spate (deformarea coloanei vertebrale în sine), durerile apărând din cauza musculaturii nelucrate, tensionate.

Așadar: dacă scolioza ar fi direct responsabilă pentru durerile de spate, înseamnă că toți cei cu scolioză ar avea dureri de spate. La fel de bine, asta ar presupune că și toți cei cu dureri de spate ar avea scolioză. Ceea ce nu este valabil nici într-un caz, nici în celălalt. Chiar dacă tratamentul scoliozei se poate întinde pe o perioadă mai lungă, de durerile de spate se poate scăpa într-un timp mult mai scurt.

Terapiile pe care le utilizăm pentru asta sunt: terapia manuală, masajul terapeutic și terapia TECAR.

Aceste informatii sunt oferite in scop informativ si nu reprezinta sfaturi medicale. Pentru consultatie, diagnostic si tratament va rugam sa faceti o programare.

Tratament scolioza

Preț ședință: 100 lei

Abonament 10 ședințe: 900 lei

Ce spun pacientii nostri

Solicită o programare!

Dorești să te programezi sau ai întrebări despre serviciile oferite de AKT Medical Sport? Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp posibil.

Daca preferi sa suni,
utilizeaza numarul de mai jos:

10 + 14 =