Recuperare medicală

Acasa 9 Recuperare Medicala

Ce se înțelege prin recuperare medicală?

Recuperarea medicală este o formă de tratament care vine în ajutorul oamenilor pentru a ameliora durerea sau pentru a îmbunatați starea de sănătate. Aceasta este în sine un domeniu complex care întrunește un ansamblu de cunoștințe medicale, biomecanică, evaluare, tehnici și principii de structurare ce se adresează organismului uman în scop profilactic, terapeutic și recuperator.

Există o gamă foarte largă de afecțiuni pentru care recuperarea medicală este specifică și absolut necesară (entorse, luxații, fracturi, leziuni ale ligamentelor, tendoanelor sau ale mușchilor, intervenții chirurgicale, artrită, proteze, hernii de disc etc).

Prin proceduri de recuperarea medicală se completează tratamentele medicale clasice (medicație, intervenții chirurgicale etc). Recuperarea medicală trebuie începută cât mai curând (ținându-se cont de specificațiile medicului chirurg), fiind un proces continuu, sistematic, uneori neplăcut, dar care te va ajuta să îți recapeți funcționalitatea și îți va îmbunătățiconsiderabil starea psihică. Uneori, neefectuarea la momentul oportun a recuperării medicale va genera sechele și disfuncționalități, lucru valabil chiar și în unele situația in care inervențiile chirurgicale au fost excelente.

Recuperarea medicală nu înseamnă doar refacere după o interveniție medicală (operație), ci reprezintă totodată o metodă optimă de întreținere a stării de bine. Recuperarea medicală este de foarte multe ori necesară nu doar post operator, dar și pre-operator (pregătirea organismului pentru operație, dar și pentru o recuperare mai rapidă și mai ușoară ulterior). Recuperarea medicală intervine cu succes în aproape orice durere, fie că aceasta este cauzată de o postură greșită sau de un stil de viață sedentar.

Recuperarea medicală înseamnă readucerea organismului lezat/afectat la starea de bine, dar înseamnă și menținerea organismului în parametri normali. Așadar, masajul terapeutic, terapia manuală, osteopatia, stretchingul și efectuarea exercițiilor sub îndrumarea unui terapeut nu doar ca sunt benefice pentru omul cu un stil de viață sănătos, dar ajută și la preintâmpinarea și corectarea micilor deficiente.

RECUPERARE MEDICALĂ – ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Lucrați cu casa de asigurări?

Nu.

De câte ședințe am nevoie pentru a mă recupera?

În mod normal, nimeni nu poate răspunde la întrebare, deoarece sunt mai mulți factori care influențează răspunsul: stadiul în care se află pacientul, implicarea pacientului (frecvența ședințelor, repaus), situații apărute pe parcursul tratamentului etc. Cu toate acestea, terapeutul poate să vă spună un punct de vedere raportat la situația existentă și pașii de urmat pentru o recuperare corectă.

Mai am nevoie de exerciții dacă le fac deja acasă?

În majoritatea cazurilor, pacienții nu sunt atenți la detalii și execută exercițiile greșit, lucru care duce la păstrarea tensiunilor și durerilor în corp. Terapeuții noștri recomandă cel puțin o ședință în cadrul cabinetului pentru a primi informațiile necesare executării corecte și a cunoașterii propriului corp.

Ma doare spatele, pot sa fac masaj la dumneavoastră?

Daca pacientul dorește, poate face masaj în cadrul cabinetului nostru și va primi și informații legate de tratamentul complex al durerilor de spate, deoarece considerăm important să explicăm celor care ne trec pragul că e posibil ca durerile de spate să nu mai apară mult timp, daca știm să le abordăm corect.

Am o durere, dar nu știu de unde, că nu am făcut nimic?!
Durerile pot apărea ca o consecință a unui cumul de factori, nu doar în urma unei lovituri sau a unei acțiuni concrete. Mobilitate redusa, sedentarism, tensiune acumulată, contracturi, degradarea naturală a corpului, toate acestea pot duce la dureri. Prin recuperare medicală putem încetini ritmul natural de degradare a corpului.

Care este scopul recuperarii medicale?

Scopul recuperării medicale este de a ajuta o persoană să-și recâștige capacitatea de a efectua activități zilnice, după o boală sau o leziune. Scopul final al recuperării medicale este de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului și de a-l ajuta să se întoarcă la o viață cât mai apropiată de normal posibil. Scopul recuperării poate include:

  • Ameliorarea durerii;
  • Redobândirea mobilității articulare și a forței musculare;
  • Prevenirea agravării/complicațiilor;
  • Diminuarea perioadei de spitalizare;
  • Creșterea gradului de coordonare, echilibru și control;
  • Reeducarea deficitului funcțional;
  • Reeducarea sensibilității;
  • Îmbunătățirea performanțelor fizice.

Cum se desfășoară programul de recuperare medicală?

Recuperarea medicală debutează cu o programare a pacientului la o evaluare. Terapeutul începe cu un examen clinic al pacientului (anamneză). Foarte important pentru terapeut este istoricul pacientului, pentru a înțelege factorii care au determinat apariția afecțiunii.

După anamneză urmează evaluarea posturologică a coloanei vertebrale și a mobilității, cu scopul de a stabili schema de tratament personalizată și adaptată pacientului. Totodată, terapeutul îi explică pacientului, în linii mari, pașii următori, care țin de structura tratamentului, frecvența ședințelor, terapeutul făcând recomandari acestuia înlocuirea obiceiurilor cotidiene greșite. Un rol foarte important în câștigarea unei stări de bine pe termen lung îl au conștientizarea și controlul propriului corp.

Programul de recuperare medicală la AKT Medical Sport îmbină cunoștințele universitare de specialitate, diferite cursuri de specializare și experiența dobândită în anii de practică profesională.

Din experiența noastră și din feedback-ul pacienților, cele mai bune rezultate le avem atunci când, în programul de recuperare medicală, combinăm manevre de osteopatie, terapie manuală, masaj terapeutic, terapia TECAR și exercițiu fizic (kinetoterapie).

Recuperare Medicala - Osteopatie

Detalii tehnice recuperare medicală AKT Medical Sport:

Terapeutul cu care începeți programul de recuperare medicală este cel cu care veți face toate ședințele, de la începutul până la sfârșitul programului de tratament.
Se lucrează doar individualun terapeut lucrează cu un singur pacient, în așa fel încât să beneficiați de atenție și asistență personalizată și continuă.
Ședințele se stabilesc în funcție de posibilitatea pacienților și de disponibilitatea terapeuților.

La AKT Medical Sport dorim ca aportul nostru să se vadă atât în starea fizică a pacientului, dar și în mentalitatea acestuia privind menținerea stării de bine. Considerăm că anul 2023 aduce cu sine o schimbare de paradigmă în ceea ce priveste recuperarea medicală, acesta presupunând nu doar efectuarea unor proceduri, la un anumit interval temporal, ci mai ales nevoia de a ne schimba mentalitatea, prin atenția acordată propriei persoane, pentru a putea deveni independenți și stăpâni pe propria stare de sănătate. Astfel, încercăm să comunicăm perspectiva noastră legată de o recuperare corectă: să câștigăm o stare de bine prin terapiile pe care le aplicăm, pentru ca ulterior, să întreținem această stare de bine prin exercițiu fizic.

În momentul în care îmi cunosc corpul și îl ascult, în momentul în care înțeleg că ceea ce simt fizic este consecință a stilului de viață, abia atunci pot avea încredere că știu să întrețin o stare de bine și că durerile nu vor mai apărea în viitor. Avem ca variantă posibilitatea de a merge la un cabinet, unde lăsăm terapeutul și aparatele să lucreze pentru starea noastră de bine periodic sau putem împărți responsabilitatea și putem învăța să nu fim dependenți de o anumită terapie. Putem duce copilul la kinetoterapie, dar fără a înțelege de ce “nu stă drept” sau putem învăța să empatizăm cu el în acest proces complex în care cuvintele adultului “stai drept că așa e bine” nu îl motivează pe cel mic.

Considerăm că este important să învățăm să ne controlăm corpul, să conștientizăm nivelul la care ne aflăm și să acceptăm faptul că tot ceea ce ne impactează are legatură cu un anumit stil de viață care, odată adus în plan conștient, va facilita accesul nostru la acele schimbări imperios necesare pentru a trăi o viată în acord cu noi inșine.

Servicii de recuperare medicală:

Evaluare

Pe baza unei programări, la prima dumneavoastră vizită în clinica AKT Medical Sport, veți beneficia de evaluarea unui kinetoterapeut. O evaluare…

 

Afla mai multe

Kinetoterapie bebelusi

Prin kinetoterapie pedriatica, la nivelul antepreșcolar (0-3 ani), se urmareste în principal dezvoltare armonioasă a copiilor, însă aceasta joacă un rol important…

 

Afla mai multe

Drenaj Limfatic

Sistemul limfatic este alcătuit din vasele limfatice și ganglionii limfatici. Vasele limfatice sunt situate superficial și reprezintă canalele...

 

Afla mai multe

Kinetoterapie

Kinetoterapia, sau terapia prin mișcare, este una dintre profesiile asociate domeniului sănătații, care prin utilizarea forței mecanice și a mișcarilor (biomecanică)…

 

Afla mai multe

Masaj Terapeutic

Masajul terapeutic reprezintă un mijloc eficient de prevenire, ameliorare și tratare a numeroaselor afecțiuni musculare și articulare, îmbunătățind circulația…

 

Afla mai multe

Terapie Manuală

Terapia manuală își are originile în Orient, China și India antice. Abia după cel de-al doilea război mondial sunt puse bazele unor societăți de terapie manuală și în Europa

 

Afla mai multe

Osteopatie

Osteopatia este o metodă modernă de diagnosticare și tratare utilizată pentru tulburările patologice ale biomecanicii corpului, organelor și țesuturilor

 

Afla mai multe

Reflexoterapie

Reflexoterapia este recomandată ca tratament adjuvant pentru o gamă largă de afecțiuni, deoarece ajută la menținerea unei circulații sangvine…

 

Afla mai multe

Terapia TECAR

Terapia TECAR este o metodă de tratament de ultimă generație care stimulează mecanismele de autovindecare ale organismului și este folosită cu succes…

 

Afla mai multe

Terapia Schroth

La începutul secolului XX, Katharina Schroth a pus bazele unei terapii de tratare a scoliozei. Prin creativitate, gândire metodică și munca susținută…

 

Afla mai multe

Mulligan Concept

Conceptul Mulligan este un complex de metode de evaluare, diagnosticare și tratament pentru dureri articulare și disfuncții musculo-scheletale…

 

Afla mai multe

Aceste informatii sunt oferite in scop informativ si nu reprezinta sfaturi medicale. Pentru evaluare, consultatie si tratament va rugam sa faceti o programare.

Recuperare Medicala

Preț ședință: 100 lei

Abonament 10 ședințe: 900 lei

Ce spun pacientii nostri

Solicită o programare!

Dorești să te programezi sau ai întrebări despre serviciile oferite de AKT Medical Sport? Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp posibil.

Daca preferi sa suni,
utilizeaza numarul de mai jos:

2 + 14 =