Clinica de Recuperare si Nutritie

 

La începutul secolului XX, Katharina Schroth a pus bazele unei terapii de tratare a scoliozei. Prin creativitate, gândire metodică și munca susținută, Katharina a încercat să-și îndrepte propria scolioză, punând accent foarte mare pe respirație și pe contracție musculară.
Scopul terapiei este de a îndrepta coloana prin elongația activă a acesteia, derotarea vertebrelor prin respirație tridimensională, precum și tonifierea, respectiv stretching-ul musculaturii în poziția maximă corectivă.
Exercițiile vizează corecția posturii scoliotice și obținerea unei imagini corporale normale.

Înainte de începerea terapiei este necesară evaluarea și diagnosticarea tipului de curbură scoliotică!

Indicații:

Este indicată pentru tratamentul conservator al scoliozelor, bolii Scheuermann, în atitudini posturale disfuncționale, modificări ale coloanei vertebrale cauzate de procese degenerative.

Obiectivele terapiei:

  • Reducerea gradului scoliozei, respectiv încetinirea sau stoparea progresiei acesteia pană la maturitatea osoasă;
  • Dezvoltarea și stabilizarea senzației de postură corectivă;
  • Creșterea capacității cardio-pulmonare;
  • Ameliorarea durerii;
  • Prevenirea proceselor degenerative ale diferitelor segmente (muschi, articulații, zone intervertebrale);
  • Îmbunătățirea stării psihice;
  • Îmbunătățirea aspectului fizic.

Pacientul diagnosticat cu scolioză are nevoie pentru ameliorare și vindecare, de o perioadă medie și lungă de timp, în care va trebui să efectueze zilnic exerciții specifice recomandate de un kinetoterapeut. Pentru identificarea și eliminarea posibilelor erori de execuție, dar și pentru motivarea pacientului, ideal ar fi ca cel puțin o dată pe săptămână, exercițiile să se desfășoare în prezența kinetoterapeutului  îndrumător.

Pacientul este învățat să conștientizeze postura greșită și de asemenea ajutat să revină la postura corectă, lucrând activ exerciții de izometrie.

Terapia Schroth poate fi completată cu tehnici de terapie manuală, masaj terapeutic, posturări, iar în unele cazuri se poate apela și la corsetul ortopedic de corecție, pentru a optimiza terapia.

 

 

Programare online

Programare telefonica 0372.924.431