Terapia Schroth

Acasa 9 Recuperare Medicala 9 Terapia Schroth

Ce este Terapia Schroth?

Terapia Schroth este o formă de tratament conservator, special creată pentru îmbunătățirea posturii și tratarea scoliozei. În aceeași masură se adresează și în cazul celorlalte modificări de statică vertebrală (hipercifoză, hiperlordoză, maladia Scheurmann etc).
Această terapie se bazează pe o serie de exerciții care vizează corecția posturii scoliotice și obținerea unei imagini corporale normale, atât în cazul copiilor, cât și în al adulților.
Terapia Schroth este o combinație de stretching, tonifiere și tehnici speciale de respirație.

La începutul secolului XX, Katharina Schroth a pus bazele unei terapii de tratare a scoliozei. Prin creativitate, gândire metodică și muncă susținută, Katharina a încercat să-și îndrepte propria scolioză, punând accent foarte mare pe respirație și pe contracție musculară.

Scopul terapiei este de a îndrepta coloana prin elongația activă a acesteia, derotarea vertebrelor prin respirație tridimensională, precum și tonifierea, respectiv stretching-ul musculaturii în poziția maximă corectivă.
Exercițiile vizează corecția posturii scoliotice și obținerea unei imagini corporale normale.

Cui se adresează terapia Schroth?

În manualele de specialitate, Terapia Schroth se adresează persoanelor cu scolioză cu unghiul Cobb mai mare de 15 grade (unghiul Cobb reprezintă metoda standard de a măsura o scolioză). Acest lucru se poate observa făcând o radiografie față și profil a coloanei vertebrale, în așa fel încât pe radiografie să se vadă întreaga coloană (craniu-bazin).

Pentru că terapia Schroth necesită un grad ridicat de implicare, se consideră că aceasta poate fi începută de obicei la vârsta de 10 ani la fete și 12 ani la băieți, putând fi practicată și de adulți de toate vârstele.

În cadrul clinicii noastre, abordăm personalizat tratamentul fiecărui pacient, propunându-ne să integrăm anumite exerciții și principii din terapia Schroth în programul de recuperare și al pacienților cu vârste mai fragede. Considerăm că se poate interveni mai devreme, în anumite cazuri, pentru a preveni agravarea scoliozei.

Ceea ce urmărim să insuflăm pacienților noștri este că terapia Schroth reprezintă mai mult decât un program de exerciții, un rol foarte important în succesul ei fiind reprezentat de mentalitatea pe care o dobândește pacientul pe parcursul terapiei.

O atitudine vicioasă menținută o perioadă lungă de timp devine obișnuință, astfel încât sistemul nervos nu consideră că trebuie corectată. În consecință, poziția incorectă este percepută ca fiind corectă.

Este important să înțelegem că terapia Schroth se bazează pe schimbarea mentalității și a perspectivei, în așa fel încât pacientul să înceapă să-și conștientizeze postura nu doar în timpul ședințelor de terapie.

TERAPIA SCHROTH – INTREBARI FRECVENTE

Care este perioada de tratament?

Există mai mulți factori care influențează perioada de tratament. Nu se poate spune cu exactitate o perioadă de timp deoarece este influențat de urmatorii factori subiectivi: frecvența ședințelor, implicarea pacientului în efectuarea terapiei, cum reacționeză organismul la tratament, unghiul Cob al scoliozei etc.
În funcție de cele detaliate mai sus, o perioadă pe care trebuie să o luați în calcul este de cel puțin 6 luni.

Exercițiile specifice terapiei Schroth se pot face și acasă?

Da, exercitiile odată învațate se pot executa și acasă. Trebuie să aveți în vedere executarea lor corectă (cu atenție pe detalii) și sistematică. Este recomandat ca periodic să fie facută câte o ședință în prezența terapeutului tocmai pentru a se urmări corectitudinea și evoluția tratamentului.

Cât de des trebuie să fac ședințele?

În cărțile de specialitate se recomandă efectuarea tratamentului zilnic. În ceea ce ne privește, considerăm că este important ca frecvența să fie stabilită raportat la nevoile și posibilitățile fiecărui pacient.

Lucrează bine copilul meu?

Aceasta este o întrebare care ne este adresată de către părinți după începerea tratamentului de către adolescenții care vin singuri la cabinet. Părintele trebuie să empatizeze cu odrasla și trecând peste dorința de a-l vedea stând tot timpul drept, trebuie să fie alături de el și să-l susțină în acest proces lung și destul de obositor.

“Mai schimbăm și noi exercițiile?”

Exercițiile și repetarea acelorași mișcări au ca scop întipărirea unor automatisme corecte care să le înlocuiască pe cele vechi, greșite.
“- Practice and practice and practice, makes what?
 – Perfect!
 – Absolutely not! Practice makes improvement. You can always better your best.”
Sau altfel spus: “Nimic nu e perfect, totul e perfectibil.”

Pot începe tratamentul fără radiografie?

Pentru un “akt medical” de specialitate, radiografia trebuie făcută pentru a ne putea raporta la numărul de grade de la care s-a plecat, pentru a observa îmbunătățirea, respectiv numărul de grade la care s-a ajuns. În cazul persoanelor adulte, ne putem raporta la factorul vizual/estetic pentru a determina eficiența terapiei.

Cum se desfășoară prima ședință de Terapie Schroth la AKT Medical?

În urma unei radiografii și a unui diagnostic pus de medicul specialist, pacientul vine la o evaluare. În cadrul primei ședințe se va evidenția în oglindă următorul aspect:
-> postură greșită inconștientă (poziția “naturală” a pacientului) -> postură greșită conștientă (pacientul observă poziția defectuasă) -> postură corectă conștientă (poziția ”de manual”) -> postură corectă inconștientă (rescrierea posturii pe engrama corticală).

Deși mulți oameni sunt obișnuiți cu practicarea kinetoterapiei, terapia Schroth este diferită de ceea ce sunt obișnuiți ca program de exerciții.

Tot în prima ședință, se va începe programul de exerciții, în așa fel încât pacientul să înțeleagă modul în care se desfășoară terapia Schroth. Astfel am putea considera prima ședință a tratamentului, un fel de demo, nu în ceea ce privește programul de terapie, ci în ceea ce privește abordarea pacientului și înțelegerea conceptului. Deci, acest demo este de fapt “împrietenirea” cu ceea ce urmează.

Terapia Schroth

Desfășurarea programului de Terapie Schroth la AKT Medical:

Plecând de la conștientizarea asimetriilor corpului și de la modul în care poate corecta aceste asimetrii, pacientul execută diverse exerciții în cadrul cărora curburile coloanei (în plan frontal, transversal și sagital), diformitățile cutiei toracice și dezechilibrul umerilor și al șoldurilor sunt menținute într-o poziție maxim corectivă. După ce se obține această corecție a tuturor segmentelor în toate planurile, foarte importantă este elongația coloanei dinspre pelvis în sus.

Prin urmare, pacientul va dobândi la fiecare exercițiu în parte, o poziție corectă pe care o vede și o stabilește terapeutul și o simte pacientul. După ce se atinge această pozitie (maxim corectivă), pacientul face o alungire (elongație) a coloanei dinspre pelvis spre craniu (caudal-cranian) însoțită de o respirație lentă și constantă. Această respirație direcționează fluxul de oxigen în zonele depresiunilor cutiei toracice în așa fel încât să echilibreze și să formeze o simetrie (stânga-dreapta).

Prin stimuli tactili, terapeutul Schroth ghidează pacientul, astfel încât acesta să aibă o mai bună înțelegere a locației respirației, elongației și activării mușchilor interesați, în vederea corectării active a posturii.

Fiecare exercițiu are o durată de aproximativ 10-15 minute, ceea ce înseamnă că organismul trebuie să păstreze aceeași poziție un timp îndelungat. Așadar, se lucrează izometric (lungimea muschiului rămâne neschimbată, dar crește tensiunea musculară).
Considerând ca v-am furnizat suficiente informații încât să vă stârnim interesul și curiozitatea, vă așteptăm la o evaluare.

Terapie Schroth
Tratament scolioza adulti

Care sunt obiectivele Terapiei Schroth?

În primul rând terapia Schroth tratează scolioza dar și celelalte afecțiuni ale coloanei vertebrale (cifoză, lordoză).
Obiectivele efectuării exercițiilor metodei Schroth se stabilesc în funcție de severitatea și tipul de curbură a scoliozei, dar și în funcție de capacitatea și mobilitatea pacientului.

  • Reducerea gradului de scolioză;
  • Încetinirea sau stoparea progresiei scoliozei;
  • Reducerea durerii (cauzată de musculatura hipotonă);
  • Corectarea posturii;
  • Dezvoltarea reflexului de a menține o postură corectă;
  • Îmbunătățirea capacității cardio-respiratorii;
  • Relaxarea musculară;
  • Tonifierea musculaturii hipotone;
  • Îmbunătățirea stării psihice;
  • Îmbunătățirea aspectului estetic.

Frecvența și durata terapiei Schroth

Terapia Schroth este o terapie care poate da rezultate foarte bune dar trebuie luată în calcul o perioadă de timp de cel puțin 6 luni (când se face o nouă radiografie), în funcție de gradul scoliozei și a numărului de ședințe care se fac săptămânal.
Ședințele de tratament durează între 50-60 minute. Cu toate că în cărțile de specialitate ședințele trebuie făcute zilnic, considerăm că este important ca frecvența să fie stabilită raportat la nevoile și posibilitățile fiecărui pacient. Odată învățate exercițiile, acestea pot fi efectuate și acasă, dar este important să plecăm de la premise corecte și să ne adaptăm la capacitatea copilului de a lucra nesupravegheat de terapeut, la un nivel ridicat de efort.

În concluzie

Pacientul diagnosticat cu afecțiuni ale coloanei vertebrale (scolioză, cifoză, lordoză) are nevoie pentru ameliorare și vindecare, de o perioadă medie și lungă de timp, în care va trebui să efectueze zilnic exerciții specifice recomandate de un kinetoterapeut. Pentru identificarea și eliminarea posibilelor erori de execuție, dar și pentru motivarea pacientului, ideal ar fi ca cel puțin o dată pe săptămână, exercițiile să se desfășoare în prezența kinetoterapeutului  îndrumător.

Pacientul este învățat să conștientizeze postura greșită și de asemenea ajutat să revină la postura corectă, lucrând activ exerciții de izometrie.

Terapia Schroth poate fi completată cu tehnici de terapie manuală, masaj terapeutic, posturări, iar în unele cazuri se poate apela și la corsetul ortopedic de corecție, pentru a optimiza terapia.

Aceste informatii sunt oferite in scop informativ si nu reprezinta sfaturi medicale. Pentru consultatie, diagnostic si tratament va rugam sa faceti o programare.

Terapia Schroth

Preț ședință: 100 lei

Abonament 10 ședințe: 900 lei

Ce spun pacientii nostri

cristi bocancea
cristi bocancea
20/06/2022
O locatie frumoasa si usor accesibila Customer service de nota 10 Profesionalism de nota 10 Recomand
adrian tiberiu radulescu
adrian tiberiu radulescu
07/06/2022
Per total, o experienta placuta. Foarte curat, lucru important pentru mine. Acces facil. Personal amabil si deschis. Am ajuns aici cu o durere de genunchi si dupa ce am rezolvat, m am inscris si la alte specialitati. Sedintele de energizare ma incanta de fiecare data.
Andra-Stefania Petcu
Andra-Stefania Petcu
19/05/2022
Personalul este foarte bine pregatit si ofera o atentie deosebita tratarii fiecarui pacient. Am fost foarte multumita de serviciile oferite si de faptul ca tratamentul a fost optimizat astfel incat recuperarea sa fie cat mai rapida. Recomand 100%
Elena Bianca Marina
Elena Bianca Marina
31/03/2022
Recomand cu toată sinceritatea, Clinica Akt Medical, dar mai presus de toate pe domnișoara Teodora Necula pt profesionalism, căldură, implicarea și dăruirea în ceea ce face! Un medic de 5 stele și asta , doar pt că acesta este maximul😊 Am întâlnit o pe domnișoara Dr. Teodora Necula pe online! Atunci ,când eram în căutarea unui medic pentru rezolvarea problemelor de sănătate, cărora nimeni nu le găsea o rezolvare! Datorită faptului că am scăpat de durerile menstruale, ovare polichistice, etc în 2021. Anul acesta am hotărât să merg la cabinet pentru Biorezonanță și pentru alte recomandări să tratez și alte probleme apărute!🙂 O colaborare excelentă! Vă mulțumesc cu recunoștință!🤗
Anemona Bolchi
Anemona Bolchi
15/02/2022
Clinica AKT Medical are echipă tânără, înțelegătoare și cooperantă. Recomand cu încredere! Kinetoterapeuta mea, Daniela Radu, cu care lucrez de ceva vreme, m-a ajutat foarte mult pe partea de recuperare medicală. Deși am o scolioză destul de avansata, am reușit să îmi îmbunătățesc postura și să nu am dureri de spate.
Maria Neagu
Maria Neagu
01/02/2022
Profesionalism, o echipa tanara, prietenoasa si axata pe rezolvarea problemelor in cel mai bun mod posibil. Rabdarea, profesionalismul, perseverenta si cunostintele sunt lucruri care ma fac sa o recomand pe Daniela cu toată încrederea.

Solicită o programare!

Dorești să te programezi sau ai întrebări despre serviciile oferite de AKT Medical Sport? Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp posibil.

Daca preferi sa suni,
utilizeaza numarul de mai jos:

11 + 1 =