Terapia TECAR

Acasa 9 Recuperare Medicala 9 Terapia TECAR

Ce este terapia TECAR?

Terapia TECAR este o metodă de tratament de ultimă generație care stimulează mecanismele de autovindecare ale organismului și este folosită cu succes în tratamentele de fizioterapie, prin crearea unei stimulări intense la nivel celular (biostimulare, hiperactivare, vascularizare).

TECAR este acronim de la Transfer Energetic Capacitiv și Rezistiv, ce se traduce prin transmiterea unui impuls electromagnetic în țesuturi.

Cum funcționează terapia TECAR?

Terapia TECAR stimulează microcirculația sanguină, crește vasodilatația și temperatura endogenă.

Terapia TECAR este recomandată pentru reducerea durerii și regenerarea celulară și tisulară. Stimularea energiei din interiorul țesuturilor biologice activează procesele naturale de vindecare ale organismului, având totodată un efect antiinflamator.

Transferul impulsurilor de radiofrecvență (diatermie de contact capacitiv-rezistiv) are loc între un electrod și placa de metal care inchide circuitul. Electrodul poate fi capacitiv sau rezistiv; astfel, se aplică crema conductoare pe suprafața tratată, urmând să fie folosit unul din cei doi electrozi, în funcție de scopul urmărit.

Modul capacitiv al terapiei TECAR acționează asupra țesuturilor și anumitor grupe de mușchi cu un grad mai mare de hidratare a vaselor de sânge și a vaselor limfatice, în timp ce modul rezistiv acționează asupra țesuturilor și structurilor conjunctive de înaltă densitate (capsule articulare, cartilaje, cordoane fibroase, ligamente, oase, tendoane etc).

Principalele efecte ale terapiei TECAR:

  1. Mecanic: îmbunătățește vasodilatația și vâscoelasticitatea țesutului;
  2. Biochimic: accelerează metabolismul celular;
  3. Termic: diatermie și efect decontracturant, relaxant pentru musculatură.

Astfel, terapia este plăcută datorită căldurii resimțite, ajutând, fară durere, la o recuperare rapidă, având efect antialgic, antiinflamator, miorelaxant și antispastic. De asemenea, stimulează remisia edemului și scade timpul de vindecare, facilitând integrarea altor terapii în procesul de recuperare.

Când este recomandată terapia TECAR?

Terapia TECAR se adresează unei game vaste de patologii și afecțiuni regăsite în traumatologie, ortopedie, reumatologie, afecțiuni circulatorii.

Poate fi folosită în multiple patologii musculare cum ar fi: întinderi musculare, rupturi musculare, contracturi musculare etc.

Astfel, o leziune musculară poate însemna o ușoară traumă fibrilară (întindere musculară) sau traumă fibrofasciculară (ruptură musculară).

Factorii care duc la apartiția acestor leziuni sunt: dezechilibre musculare, mobilitate redusă, tonus scăzut, sedentarism, oboseală musculară, deshidratare etc.

Aceste leziuni le putem simți ca pe niște dureri, “arsuri” musculare, impotență funcțională a muschiului afectat, apariția hematomului (în anumite cazuri).

Terapia TECAR stimulează regenerarea celulelor lezate crescând aportul de sânge în zona afectată, creând un mediu propice unei refaceri mai rapide a fibrelor musculare. Această regenerare e datorată creșterii permeabilității membranei și a stimulării transferului intra și extra celular.

Terapia TECAR este folosită și în leziuni articulare precum: entorsă gleznă, entorsă genunchi, entorsă mână (pumn), luxație cot, luxație gleznă, luxație genunchi, luxație umăr, leziune menisc, leziune ligament încrucișat anterior/posterior, leziune capsulă articulară, leziune ligament colateral medial/lateral etc.

La fel ca și în cazul leziunilor musculare, leziunile articulare pot fi mai ușoare sau mai grave. Severitatea unei leziuni articulare variază de la un traumatism minor (grad 1) – care se poate vindeca cu repaus, gheață și compresie; la un traumatism mediu (grad 2) – care implică ruperea parțială a ligamentelor și traumatism sever (grad 3) – care implică ruptura majoră a unuia sau a mai multor ligamente, ce necesită intervenție chirurgicală.

În cazul acestor traumatisme ligamentare, modul rezistiv este eficient datorită gradului crescut de permeabilitate, având capacitatea de a pătrunde în toată structura țesutului afectat.

Astfel, modul rezistiv al aparatului de terapie TECAR este special conceput pentru țesuturi articulare și osoase, având capacitatea de a stimula și reface țesuturi care nu sunt vascularizate.

Având în vedere aceste lucruri, terapia TECAR este benefică în toate cele trei grade de traumatisme. În leziunea articulară de gradul 1 (traumatism ușor), ajută la diminuarea durerii și revenirea la activitățile cotidiene mai repede. În cazul leziunii de gradul 2 (traumatism mediu), ajută la diminuarea durererii, refacerea ligamentelor afectate, recuperare mai rapidă. Iar în cazul leziunilor de grad 3 (traumatism sever), terapia Tecar se folosește cu succes postoperator maximizând procesul de refacere (având efect antialgic, antiinflamator, miorelaxant, influențează scăderea redorii articulare).

Terapie TECAR – în ce afecțiuni este indicată?

Printre cele mai frecvente afecțiuni care pot fi tratate cu succes prin terapia TECAR menționăm: leziuni acute traumatice, sechele de fracturi, afecțiuni articulare, epicondilită, sindromul de impingement al coafei rotatorilor, tendinită patelară, fasciită plantară, metatarsalgie, tendinită, artroze și spondilartroze (gonartroză, coxartroză), coxalgie, sciatică, sindromul de tunel carpian, tendinopatie, neuropatie sau dureri neuropate, torticolis, dureri de spate (dureri cervicale, toracale, lombare) etc.

Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni în societatea modernă sunt durerile de spate. De cele mai multe ori, durerile de spate ne împiedică să ne desfășurăm activitățile cotidiene. Regenerarea celulară și tisulară reprezintă un proces de reparare celulară a țesuturilor și organelor afectate de vârstă, boli și diverse leziuni. Acest proces are loc prin propriile forțe ale organismului sau cu ajutorul terapiilor specific recomandate. Fie că vorbim despre un banal torticolis, cu care ne-am trezit într-o dimineață sau că vorbim despre niște dureri cronice, cauză a unor contracturi sau traumatisme mai vechi (lovituri, torsiuni, ridicat greutăți), terapia TECAR are rezultate foarte bune.

Terapia Tecar
Terapie TECAR

Terapie TECAR si Masaj Terapeutic

La AKT Medical Sport respectăm bazele teoretice ale masajului terapeutic, îmbinăm cunoștințele universitare de specialitate cu experiența dobândită în anii de practică profesională, pentru optimizarea efectelor asupra organismului.

Din experiența noastră și feedback-ul pacienților, cele mai bune rezultate le avem atunci când combinăm masajul terapeutic cu terapia manuală, terapia TECAR și exercițiul fizic în așa fel încât recuperarea sa fie optimizată și rapidă.

Având în vedere efectele antialgice, miorelaxante și decontracturante rapide ale masajului terapeutic, pacientul are posibilitatea să integreze în recuperare atât partea de terapie TECAR cât și efectuarea ulterioară a exercițiilor fizice pe care le poate executa cu ușurință, astfel refacerea fiind mai rapidă si cu efect indelungat.

Terapie TECAR – concluzii

Pe lângă toate efectele și avantajele menționate anterior, terapia TECAR poate trata pacienți cu afecțiuni în fază acută sau cronică, cu posibilitatea de a fi utilizată în paralel cu altă aparatură medicală sau terapii. De cele mai multe ori, rezultatele apar chiar după prima ședință și poate fi folosită atât în timpul ședințelor de masaj, cât și în timpul mișcărilor active efectuate de pacient.

Având în vedere efectele antialgice și miorelaxante imediate ale tecarului, pacientul are posibilitatea să integreze în recuperare atât partea de terapie manuală cât și mișcări pe care le poate executa cu o mai mare ușurință, astfel refacerea este mai plăcută și mai rapidă.

Aceste informatii sunt oferite in scop informativ si nu reprezinta sfaturi medicale. Pentru evaluare, consultatie si tratament va rugam sa faceti o programare.

Terapia TECAR

Preț ședință: 100 lei

10 ședințe: 880 lei

Ce spun pacientii nostri

Sorin Nik
Sorin Nik
04/01/2024
Eu am avut parte de o singura sedinta complexa in zona lombara care m-a pus pe picioare . Felicitari Danielei pt profesionalism si empatie !
Andra Pravai
Andra Pravai
04/01/2024
Great services, professionalism, patience and kindness. Would totally recommend.
Lukas V
Lukas V
03/11/2023
Great place! I had a terrible pain during my summer holiday. I came here, obtained an appointment for the same afternoon and got an excellent treatment. The physio took care of me during more than 1 hour and gave me excellent advice for the rest of my trip. My pain improved after one session. Thank you
Lavinia Car
Lavinia Car
30/05/2023
Recomand cu încredere serviciile kinetoterapeutului Cristian Bruneanu. Șansele de recuperare cu dansul sunt maxime, este implicat și devotat oamenilor 100%. Denota profesionalism. Locația este super
Daniel Ivanica
Daniel Ivanica
29/05/2023
Kinetoterapeut profesionist. M-a ajutat sa mă recuperez rapid după operație de tendon ahilean! Recomand!

Solicită o programare!

Dorești să te programezi sau ai întrebări despre serviciile oferite de AKT Medical Sport? Completeaza formularul si vei fi contactat/a in cel mai scurt timp posibil.

Daca preferi sa suni,
utilizeaza numarul de mai jos:

9 + 2 =